Има ли вече някакви новини по темата ? Доколкото си спомням - средата на април трябваше да има среща в Мин на финансите - има ли развитие по темата, или съм пропуснала нещо ?

и аз това се питам, но вероятно - няма
Здравейте, моя позната завършва университет и има нужда от стаж по специалността, та...  ме помоли да и издам служебна бележка за студентски стаж. Тъй като има промяна в КТ, до колкото разбирам трябва да се сключи договор с условие за стажуване на основание чл.233б, с продължителност между 6 и 12 месеца, който да се регистрира в НАП. Моля, ако някой е наясно да се включи с някакви насоки!
В Microinvest Делта Pro за осчетоводяване на документ Митническа декларация (МД) и активиране на поле Партньор е необходимо да се направят следните стъпки:

    Отваря се прозорец Контиране (Операции → Контиране);
    В Тип на документа се избира – Митническа декларация;
    Попълва се стойност в поле Номер на документ;
    В Дебит се попълва:
        С-ка 457 - Разчети с митници – с данъчната основа по МД;
        С-ка 453/1 - ДДС за покупки – данъка по МД.
    В Кредит се попълва отново с-ка 457 - Разчети с митници със стойността на данъчната основа + ДДС.
    В поле Партньор се попълва контрагент „Митница“ с ДДС номер 999999999999999.

   * Фактурата за заприхождаване на стоката се осчетоводява отделно (304/401), със стойността на доставката и не се отразява в ДДС дневниците.
Благодаря!
 83322010 Шофьор, товарен автомобил ще е  :smile1:
Според мене -  83322010 Шофьор, товарен автомобил .
Категорията не зависи от кода . :smile1:

и аз смятах, че е така, но май колкото повече чета - повече се омотавам, а и това с шофьорските книжки категория C и D съвсем ме закопа
Предстои ми назначаване на шофьор на товарен автомобил, който е с товароносимост до 3,5т., а в талона на автомобила пише товарен. Раздвоена съм между 83222006 Шофьор, лекотоварен автомобил и 83322010 Шофьор, товарен автомобил. Изчетах във форума де що имаше тема за длъжностите на шофьорите, но май още повече се обърках. Първоначално клонях към 83322010 Шофьор, товарен автомобил, но в една от темите се изказа мнение, че длъжността е втора категория труд, въпреки че до колкото знам, това се отнася само до товарни автомобили с товароносимост над 12т., а някъде попаднах на мнение, че при шофьор на товарен автомобил трябва да има свидетелство за управление на МПС категория D, a при лекотоварните е - С. Бихте ли дали мнение!
никой ли е нямал такъв случай  :(
СОЛ, е получил възнаграждения за положен личен труд за месец декември 2012 през януари 2013г. Такова е получавал и през цялата 2013г. Издадена му е служебна бележка със сумата на изплатения доход през 2013г. (отнасящ се за декември 2012+цялата 2013г). Попълвам ГДД по чл.50 и по-специално справка за размера на осигурителния доход за 2013г. и справка за размера на осигурителния доход за минали години (за 2012г.). До тук добре, но при опит да проверя и подпиша декларацията - не става , препраща ме да попълня част 6, обаче аз нямам осигуровки за довансяне!? Обадих се и информационния телефон на НАП .... там ми казаха, че щом нямам осигуровки за довнасяне , да не подавам справката за минала година (т.е. за 2012г.) е да де , ама какво ще стане като отида да заверявам осигурителната книжка? То е ясно, че кашата е пълна, но все пак, ако някой има опит с подобен казус бих се радвала да сподели.
Подадох си Д1 и Д6 за м.02-заплатите са изплатени на 27.02.14. В д6 в първата колона  съм с код 5  и ми връщат отговор ,че не трябва да попълвам ДОО,ЗДДФЛ,ДЗПО,ЗО при условия , че във втората колона съм написала код 8.
Вчера подадох една фирма по същия начин и нямаше проблем.
Според вас какъв е проблема?
Благодаря.
да не би в първата колона с код 5 да сте попълнили и данъка?
Сигурно съм наивна, но чакам указанието на НАП ... какво ли ще измъдрят  http://www.tita.bg/page/387
НАРЕДБА № Н-8 ОТ 29 ДЕКЕМВРИ 2005 Г. ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО, СРОКОВЕТЕ, НАЧИНА И РЕДА ЗА ПОДАВАНЕ И СЪХРАНЕНИЕ НА ДАННИ ОТ РАБОТОДАТЕЛИТЕ, ОСИГУРИТЕЛИТЕ ЗА ОСИГУРЕНИТЕ ПРИ ТЯХ ЛИЦА, КАКТО И ОТ САМООСИГУРЯВАЩИТЕ СЕ ЛИЦА
18. Дата на изплащане/начисляване - попълва се датата (дд,мм,гггг), на която са изплатени, съответно начислени възнагражденията(не се попълва от самоосигуряващите се лица и от лицата по чл. 4, ал. 9 от Кодекса за социално осигуряване)...
Забележка:
...
Когато в т. 8 е попълнен код 9, се посочва датата на удържане на данъка по чл. 49, ал. 5 ЗДДФЛ.
да,кода е 11. стойността в 9 колона ли ще е ?
в колона 8а има падащо меню със следните възможности:-01-добавки по част 1 ,прил 2 от ЗДДС
                                                                                          02-добавки по част 1,прил 2 от ЗДДС
там ще попълваме,когато сложим протокола в ДДС-то ли?
колона 8а се попълва при доставки по чл163а, така че Вие не трябва да я попълвате
данъчната основа и размерът на ДДС по фактурата не участват при определяне на на резултата за данъчния период
Посочвате фактурата с код "11", няма да посочвате нищо в колона 8а
Объркването ми вече е тотално, попаднах на становище на НАП 07-00-186

Скрит текст :

но пък от друга страна в Приложение 5, не виждам при формиране на годишната данъчна основа да се приспадат здравните осигуровки по чл.40, ал.5
Лице, български гражданин, студент в чужбина, продава собствен недвижим имот -земя, който не попада в хипотезата на чл.13, ал.1, б. б), съответно реализира доход по чл.33, ал.1 от ЗДДФЛ, който ще декларира в ГДД по чл.50. Същото лице има доход от трудово правоотношение за 2013г., което правоотношение е прекратено през януари 2013г., а през м.04.2014г. заминава за чужбина. Сега дилемата ми е - дали да маркирам в декларацията, че е лице, което се осигурява по реда на чл.40, ал.5 от ЗЗО, тъй като фактически има два-три месеца в които би следвало да се осигурява здравно на основание този чл.40, ал.5? И съответно в този случай дали трябва да прави изравняване на здравноосигурителни вноски?
Вашият наемодател е длъжен да подаде ГДД и да си довнесе дължимия данък за 4-то тримесечие
Включвам се малко със закъснение, но едва сега имах възможност да видя протокола. Всичко е ок - приети са, както е писала и _Buba_ . :good:


И аз смятам, че няма изискване за засечка по чл.2 ал.4 от Наредбата, но си спестявам двойно подаване - един път декларация 1, втори път декларация 6 ( в случай, че личния труд е изплатен на 31.01). Както и да е, реших да ги подам заедно и сега чакам да ги обработят ... 
Някой подавал ли е декларация 1 и 6 за СОЛ с личен труд? В дружество няма наети лица, единствено собственик - самоосигуряващо се лице, който полага личен труд. Заедно ли се подават декларации 1 и 6?
всъщност, да   :blush: но тъй като вече се побърках с това приложение, изчетох доста и не обърнах внимание, че става въпрос за фирми на баща и дъщеря, а тъпо и упорито си мислех за фирми в които имат участие и двамата.